О нама

  Ми смо Дом за душевно оболела лица „1 октобар“, Стари Лец

  Дом за душевно оболела лица „1 октобар“ налази се у Старом Лецу, општина Пландиште, на пола пута између Вршца И Зрењанина. Установа се простире на 4 хектара површине око старог Каштела, имања некадашњег властелина, у парку где се и данас налазе примерци четинара, ретких врста храстова, јавора.

  На том имању после II Светског рата била су смештена ратна сирочад. 1956. године је основан дом за старе, 1967. године у дом су стигли први душевни болесници, да би 80-их година дошло до промене делатности и назива установе у „Радну организацију за збрињавање трајно неспособних лица“. Коначно 1990. године, установа прераста у „Дом за душевно оболела лица“.

  Дом се у току ових 50 година развијао како просторно, тако и квалитетом услуга, поред Каштела који је био први и једини објекат за смештај корисника, Дом сада има још четири павиљона: Амбуланта, Школа, Бела зграда и најновија Жута зграда, поклон владе Аустрије преко хуманитарне организације “Hilfswerk”. 2010. године у сарадњи са општинама Пландиште, Бела Црква, Алибунар И Вршац, отворено је прихватилиште за одрасла незбринута лица. Од маја месеца 2013 године установа је почела да пружа услугу становања уз подршку, кућа се налази у близини дома где су измештена 4 корисника из установе. Дом за душевно оболела лица је једна од шест установа која је носилац пројекта “Отворени загрљај”, који се финансира од стране Европске Уније. Тим пројектом наша установа ће добити још једну кућу за становање са подршком, где ће бити измештено 6 корисника.

  Дом поседује све пратеће техничке објекте (управна зграда, кухиња, вешерница, магацини и мајсторске радионице), 5 hа пољопривредног земљишта и фарму свиња.

  У последњих 10 година дошло је до битног проширења и побољшања квалитета смештаја.

  Данас Дом представља специфичну установу социјалне заштите у надлежности Покарјинског секретаријата за здравство и социјалну политику, чија је основна делатност смештај и збрињавање одраслих душевно оболелих и лакше ментално недовољно развијених лица.

  Дом тренутно збрињава 550 корисника из целе Србије.. Због специфичне категорије корисника у Дому је организована сопствена здравствена служба, која обезбеђује здравствену заштиту на нивоу опште праксе, неге и специјалистичког психијатријског лечења. Посебна пажња је посвећена рехабилитацији кроз социо и радно окупациони третман корисника, у том смислу су у Дому развијени различити видови радно-окупационе терапије. Корисници су ангажовани у радионицама за обраду дрвета, ручне радове, ткања, сликања, као и у другим културно-забавним И спортским активностима у којим у последњим годинама бележе значајне резултате. Осим ефеката у самој рехабилитацији и очувању преосталих психо – физичких способности, ове активности донеле су установи велики број признања, медаља у спортским такмичењима, а мотиви ручних радова наших корисника и новогодишње честитке постале су део пропагандног материјала Концерна Хемофарм, што је за установу била велика част.

  Дом има 160 запослених, организованих по службама: Социјална служба, која у свом саставу има социјалне раднике, радне терапеуте и радне инструкторе; Здравствено – хигијенска служба коју чине лекар, специјалиста психијатар, 2 лекара опште праксе, медицинске сестре, неговатељице, спремачице, вешерке, берберке; и Кухиња као посебан сектор. Да би сви системи у дому функционисали брину службе обезбеђења и одржавања, а све то прати Правно – административна и служба рачуноводства,

  Финансијске могућности ограничавају број запослених којих је недовољнан број у скоро свим сектрорима, и само захваљујући искреном залагању постојећих радника, дом функционише на завидном нивоу.

  Неопходно је на крају истаћи поред бриге Министарства рада, запошљавања, социјалне политике, Покрајинског секретаријата за здравство и социјалну политику, велику улогу у нашем развоју имали су и донатори. Уз захвалност свима посебно истичемо несебичну и свестрану помоћ владе Аустрије и Хуманитарне организације “Hilfswerk” која је поред поменуте зграде обезбедила простор и опрему за радну терапију, а ових дана смо пред отварањем нове кухиње. Европска Унија и Делегација Европске Уније финансирају иградњу куће при пројекту “Отворени загрљај”.