Otvoren novi objekat u Domu za duševno obolela lica u Starom Lecu

PDF Štampa El. pošta

Dom za duševno obolela lica „1. oktobar“ u Starom Lecu, opština Plandište, je ustanova socijalne zaštite sa dugogodišnjom tradicijom, osnovana 1956. godine. Kapacitet ustanove je 550 korisnika, odrasli i stariji sa mentalnim i intelektualnim teškoćama. Delatnost Doma je zbrinjavanje odraslih duševno obolelih lica, pružanje zdravstvene zaštite, realizacija radne i okupacione terapije i drugih usluga u skladu sa sposobnostima i zdravstvenim stanjem svojih korisnika. Ustanova je organizovana u pet paviljona (jedinica) u prostranom krugu od oko 5 hektara koji daje poseban osećaj prostora. Objekat “Kaštel“ star je 104 godine, zgrada “Ambulante“ 50 godina, a najnoviji objekat izgrađen je sredstvima Austrijske vlade pre sedam godina.

 

Projekat započet 2009. godine, na inicijativu Austrijske razvojne agencije (ADA) i Hilsferka, na izgradnji i opremanju kuhinje završen je krajem 2014. godine, a danas svečano otvoren. Otvaranju su prisustvovali pokrajinska podsekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Novka Mojić, ataše za socijalna pitanja Austrijske ambasade Oliver Hiler, direktorka kancelarije Hilsferka u Sarajevu Suzana Jašarević i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Nenad Ivanišević.
Direktorka Doma dr Mirjana Vuković je rekla da je nakon pet godina danas u prilici da otvori jedan lep i moderan objekat koji će korisnicima Doma omogućiti bolju ishranu, ali istovremeno i bolje i bezbednije uslove za rad zaposlenih.
„Ovaj projekat, ukupne vrednosti 51.000.000,00 dinara, doveden je u ovu fazu zajedničkim angažovanjem resornog Ministarstva, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju i Hilsferka. Ova kuhinja prestavlja krunu pomoći našoj ustanovi. U sklopu tog projekta, te donacije Austrijske vlade 2013. godine kupljena je i adaptirana kuća, zahvaljujući čemu je Ustanova razvila uslugu stanovanja uz podršku. Pored toga, uz podršku donatora imamo adaptiranih i savremeno opremljenih 500 kvadrata dnevnog boravka i prostora za male sportove.“ Osvrćući se i na druge na donacije, direktorka Mirjana Vuković je istakla da je u prethodnom periodu učinjeno mnogo kako bi rad u Domu bio bolji, a uslovi za život korisnika neuporedivo kvalitetniji.

Državni sekretar dr Nenad Ivanišević je izrazio veliko zadovoljstvo što prisustvuje događaju koji predstavlja zajedničku aktivnost, ali isto tako i dokaz da nema posla, ni projekta koji ne može da se završi, kao i ideje koja ne može da se realizuje.
Kao predstavnik osnivača Doma, pokrajinska podsekretarka Novka Mojić se složila da je mnogo lakše kada se projekti realizuju zajedničkim naporima. Posebno zadovoljstvo, Novka Mojić je izrazila zbog činjenice da se danas otvara novi objekat u sklopu Doma za duševno obolela lica:“Vrlo je značajno pomoći i podići nivo usluga svih korisnika u ustanovama socijalne zaštite“.
Prema rečima atašea za socijalna pitanja u Austrijskoj ambasadi Oliver Hiler, ovo je lep dan za Austrijsku ambasadu kada nakon pet godina projekta može da otvori ovaj novi objekat. „Vidimo ovo kao temelj austrijsko-srpske saradnje i siguran sam da će ih biti još. Siguran sam i da će ova ustanova prerasti u dnevni centar gde će duševo obolela lica moći da provode svoje vreme“
Direktorka kancelarije Hilsferka Suzana Jašarević, je izrazila zadovoljstvo što je ovaj projekat priveden kraju. „Ovo nije prvi projekat Hilsferka u Starom Lecu, a sigurna sam da nije ni poslednji“.
Nakon presecanja vrpce, Novka Mojić je u izjavi za medije rekla da je Pokrajinska vlada ovaj projekat podržala sa ukupno 7.000.000,00 dinara i da će u skladu sa finansijskim mogućnostima i ubuduće podržavati rad ustanova za socijalnu zaštitu.